Grib Skov Trop

Vedligeholdelse af tøj og udstyr

Støvler - Generelle råd:

Inden enhver form for imprægnering renses støvlerne for mudder og jord.
Tag altid indersålerne ud til tørring efter dagens brug.
Tør aldrig støvler i direkte varme (bål, radiator etc.) Krøl i stedet avispapir sammen og prop det det i støvlerne og tør dem ved stuetemperatur.
Smør også snøre-ringene og syningerne ind i sværte, voks eller anden imprægnering.

Vedligeholdelse af læderfodtøj - Fjeld Fritid

Pleje af dine vandrestøvler - Fjällräven

GORE-TEX tøj (og lignende membraner)

Vær ikke nervøs ved at vaske dit GORE-TEX tøj. Tøjets funktion, komfort og levetid bliver kun bedre af, at det vaskes, når det er nødvendigt.

Vask
Det er vigtigt at GORE-TEX og andre åndbare materialer vaskes regelmæssigt. Ellers bliver de mikroskopiske porer stoppet til, og tøjets åndbarhed reduceres. Som hovedregel skal du følge den vaskeanvisning, der sidder i tøjet. Det meste tøj kan maskinvaskes ved 40° C. Brug helst et særligt vaskemiddel beregnet til tøj med GORE-TEX, og undlad at bruge skyllemiddel eller blegemiddel. Genimprægnér efter cirka hver 3. vask.

Imprægnering
Efter cirka hver 3. vask og lang tids brug anbefaler vi, at du genimprægnerer tøjet. Sørg altid for at tøjet er rent før du imprægnerer det. Den oprindelige imprægnering fra fabrikken vaskes ud/slides af ved brug, og yderstoffet mister dermed sin vandafvisendeevne. Dette mindsker åndbarheden, idet damp indefra har svært ved at trænge igennem det våde yderstof. Det er yderstoffet man imprægnerer, GORE-TEX membranen forbliver helt vandtæt. Imprægneringen sprøjtes eller vaskes ind i stoffet. Sprayimprægneringen har den fordel at man kan give jakken mere imprægnering på udsatte steder, som f.eks. skuldrene. Spray anbefales til jakker der er forede.

Tørretumbling
de fleste imprægneringsprodukter skal varmebehandles for at opnå fuld effekt.Læs i jakkens vaskeanvisning om den kan tåle at tørretumbles. De fleste GORE-TEX jakker tager ikke skade af at blive tørretumblet.

Vask af dunsoveposer

Vask din sovepose engang imellem. Brug altid et meget mildt vaskemiddel, der ikke affedter dunene. Dette kan for eksempel være "Extreme Cleaner". fra Grangers. Ved at vaske posen med dette beholder dunene deres isoleringsevne i længere tid.

Brug ikke en vaskemaskine, men lad snavset blive opløst langsomt ved at lægge soveposen i blød i et badekar. Skift så vandet ud med nyt rent vand og tryk det forsigtigt ind i posen. Gentag dette indtil det vand, der kommer ud fra posen er rent. Klem så forsigtigt vandet ud af posen, mens den ligger fladt i badekarret. Lad den så ligge, for at så meget vand som muligt kan sive ud ad sig selv. Herefter lægger du den forsigtigt til tørre på et langt tørrestativ, der understøtter hele posen. Når den har hængt der i et mørkt velventileret rum i et par dage, tørrer du den endelig i en tørretumbler sammen med 3 tennisbolde ved medium varme indtil den er helt tør. På denne måde skåner du dunene og de holder længere. Det er en besværlig proces, men det er sliddet værd.

Vedligeholdelse af soveposer - Friluftslageret

Opbevaring og vedligeholdelse af soveposer - Spejdersport

Imprægnering af Fjällräven

G-1000® stof benyttes i mange af Fjällräven’s produkter. Stoffet er vævet af en blanding af 65% polyester og 35% bomuld. G-1000® er særdeles vindtæt og kraftigt vævet hvilket gør det ekstremt slidstærkt. Desuden er stoffet modstandsdygtigt over for solens skadelige alpha og beta stråler. Endvidere er G-1000® myggetæt.
Alt sammen gør at produkter lavet i G-1000® er særdeles anvendelige til alle former for udendørsaktiviteter, som stiller krav til dit tøj.
Ved at imprægnere G-1000® stoffet er det muligt at opnå en høj grad af vandafvisning. Benyt Fjällräven "Greenland Wax ". Gnid det ind i G-1000® stoffet der hvor du ønsker at opnå vandafvisning, det pæneste resultat opnåes ved flere tynde lag. Benyt en hårtørrer, eller et strygejern for at varme voksen ind i stoffet. For ikke at skade strygejern med dampsål kan et viskestykke benyttes som mellemlag.

Gentag denne proces hvis du ønsker en højere grad af vandafvisning. Skal du opholde dig i varme omgivelser med høj luftfugtighed bør du ikke benytte Greenland Wax på dit G-1000 stof da dette mindsker åndbarheden. Greenland Wax er lavet af paraffin og bivoks.

Greenland Wax er miljøvenligt og kan let vaskes ud af tøjet.

Se mere på www.fjallraven.dk